כתבה פופולרית

שינויים בהרגלי חינוך בארץ ובעולם – הכירו את פרוייקט ערי חינוך (education city)

לשיתוף:

כתבות נוספות שכדאי לקרוא:

עפרונות בצעוניים

אנחנו נמצאים בעולם העובר מפירמידה לרשת, וארגון ערי חינוך (education city) שם לו למטרה לקדם את המעבר בצורה הנכונה הזה ולהתאים את המערכות השונות למצב החדש.

 

אלווין טופלר שנפטר בשנת 2016 היה סוציולוג, סופר ועתידן יהודי אמריקאי. אחד החיבורים המוכרים של טופלר נקרא "The Third Wave", ועוסק בתאוריית הגל השלישי, תאורייה חברתית-כלכלית בעתידנות אותה פיתח. טופלר מתאר שלושה גלים כלכליים: הגל החקלאי, הגל התעשייתי ואת גל המידע. אל שלושת הגלים האלה אפשר להוסיף גל שלישי בו אנחנו נמצאים כעת: גל הידע. בעמותת ערי חינוך (education city) מאמינים שבגל הרביעי תתפרנס רוב אוכלוסיית העולם מיצירתו של ידע חדש, לכן לדעתם יש להשקיע ככל האפשר בתחומי החינוך.

 

מהו ארגון ערי חינוך (education city)

ערי חינוך הוא ארגון חברתי-חינוכי שנקרא על שמה של גישה חינוכית-אורבנית אותה פיתח היזם ומהמחנך ומייסד זרם החינוך הדמוקרטי בישראל, יעקב הכט. מטרת העמותה לחולל שינוי חברתי ומערכתי בערים, תוך שימוש במערכת החינוך ככלי מרכזי.

הגישה אותה פיתח הכט פועלת בישראל כבר משנת 1999, ובשנת 2010 הועברה הפעילות לארגון ערי חינוך (education city) אותו הקים הכט יחד עם רם שמואלי. מאז הוקם הארגון פותח ויושם המודל החנוכי חברתי בערים שונות בישראל וביניהן בת ים, טבריה ונתניה ומועצה אזורית עמק המעיינות.

חינוך חדשני
שינוי הרגלי החינוך של ילדינו

תפיסת העולם של ערי חינוך (education city)

בבסיס תפיסת העולם של הארגון עומדת ההבנה שכל אחד, ילד או מבוגר, מביא לעולם מטען ייחודי משלו. לכל אחד יש מה לתרום לעולם, אם רק יקבל את הכלים המתאימים להוציא את עצמו אל הפועל. לאור ההבנה הזו הגדיר הארגון שלושה מרכיבי מפתח לבניית חברה בריאה: אני, את/ה ואנחנו.

אני- הבאת הייחודיות של היחיד לידי ביטוי.

את/ה- ראיית האחר והבנת החשיבות שלו.

אנחנו- רשת של פרטים המשתפים פעולה זה עם זה, מביעים את הייחודי להם וכך יוצרים יצירה משותפת.

 

הכשלים של תא הפירמידה

בבסיס התפיסה של הארגון עומדת תפיסתו של יעקב הכט אודות המעבר מפירמידה לרשת. הכט מסביר כי תא פירמידה הוא תא חלול, שתפקידו להעביר אינפורמציה מלמעלה למטה. תפקידו של התא הזה הוא העברה, לכן אסור לו להתערב ולשנות את המידע העובר בו. לתא הזה אין חשיבה ייחודית, אין לו צבע ייחודי וכל תכליתו העברה.

ארגונים הפועלים בשיטת הפרימידה מתקשים לפעול בעולם המתחדש. ארגונים אלה מניחים שכל תא הוא חלול, ומחפשים כיצד למלא את התא. אם נשליך את ההבחנות האלה על מערכת החינוך, נוכל לומר שההנחה המיושנת של מערכת החינוך גורסת כי התלמידים הם תאי פירמידה ריקים אותם יש למלא בידע.

אך אחד לא חשב על האפשרות שיתכן שהתלמידים או המורים מגיעים עם ידע משלהם, ידע שיכול לסייע למסע החינוכי להיות טוב יותר.

 

נעים להכיר: תא הרשת

תא הרשת הוא תא שלא משמש להעברה, אלא כתא יצירה. תא כזה יוצר ידע חדש. כל אינפורמציה שנכנסת לתא נצבעת בצבע שלו, הוא מקבל אינפורמציה מכל הכיוונים ואף מעביר אותה לכל כיוון. הכט טוען כי כל אדם או ארגון צריכים למצוא את הצבע הייחודי שלהם, כלומר, את המקום הנכון להם. המקום בו הכישרון הייחודי מתחבר למוטיבציה שמניעה אותנו.

תא הרשת הוא תא חברתי, והמימוש שלו מגיע כאשר הוא פוגש בתא רשת אחר. כל תא מעביר לתא האחר את הצבעים שלו, כך נוצרת אנרגיה משמעותית יותר מכל אחד מהתאים.

בלב השינוי שמציע ארגון ערי חינוך (education city) נמצאת האבחנה בין ארגון הפועל כאורגניזם חי לבין ארגון הפועל כמכונה. ארגון פירמידה הוא מעין מכונה אליה כפופים החברים, ואילו ארגון רשתי פועל כאורגניזם חי בו החברים יכולים להפעיל כוחות יצירה פנימיים.

טאבלט חינוך
ערי חינוך מחברים את הילדים לעולם החדש

מטרת הארגון

מטרת הארגון לפתח, ליישם ולהפיץ חדשנות חינוכית המתמקדת במעבר מפירמידה לרשת. בצורה הזו יווצר ערך חברתי, סביבתי וכלכלי לעולם כולו, ולשותפים ביצירה.

מתרכזים במערכת החינוך

כדי להוביל את השינוי אליו מכוון הארגון מתמקד המאמץ במערכת החינוך. מערכת החינוך עסוקה בלהכין את תלמידיה לקראת חיים בפירמידה, והגיע הזמן לשינוי כיוון והתקדמות לעידן הידע. כאשר שלט בעולם התעסוקה הגל התעסוקתי, הכינה המערכת את התלמידים לחיים במצב הזה, כך הובנתה פרדיגמת הפירמידה. כיום, כאשר אנחנו צועדים לעבר גל הידע על מערכת החינוך להתמקד בחינוך לפרדיגמת רשת.

אנשי חינוך בארץ ובעולם עובדים יחד כדי להתוות את הדרך הנכונה ליצירת מערכת חינוך רשתית. נוצרות רשתות של מחנכים חדשניים מכל העולם שיוצרים יחד מודלים חינוכיים בפרדיגמת הרשת. הפתרונות אותם הם מציעים באים לידי ביטוי בכיתה, בבית הספר, בעיר, במדינה ובעולם וכך משפיעים על מערכת החינוך ועל המציאות בה אנו חיים.

 

המשימה של ארגון ערי חינוך (education city)

ארגון education city פועל מתוך תודעה של חינוך רשתי ומעבר לעולם המבוסס על פירדימת רשת. כחלק מההבנה הזו שם לו הארגון למטרה ליצור שיתופי פעולה בין מוסדות ומחנכים שונים כדי להעשיר ולקדם את הפעילות החינוכית. למעשה, משימתו המרכזית של הארגון היא פיתוח אמנות שיתופי הפעולה בעל אתר ואתר.

 

תכנית עיר חינוך

אחת הדרכים המרכזיות ליצירת פלטפורמת רשת המעצימה גם את הפרט וגם את הקבוצה היא תכנית ערי חינוך (education city). במסגרת התכנית הופכת העיר לבית ספר אחד גדול, במסגרתו כל המוסדות והתוכניות הפועלות בעיר הופכות לאתרי למידה משמעותיים. בתי ספר, מוזיאונים עירוניים, קבוצות כדורגל ועוד אטרקציות לילדים– כולם הופכים אתר למידה.

התכנית מבוססת על מספר עקרונות. ראשית, שמים דגש על היכרות ויצירת קשר אישי. בצורה הזו הדרך אל היעד ברורה יותר. שנית, מגדירים מעגלי עבודה שונים. אלה קבוצות תמיכה ושיתוף שמטרתן לספק תנאים אידיאליים כדי להגדיר יעדים ולהשיג אותם. בנוסף, נעשה מיפוי של חוזקות העיר והתושבים כדי להבין מהם הדברים בהם צריך להתרכז.

 

דילוג לתוכן