חופשה ללא תשלום הפכה למציאות של עובדים רבים בישראל, שלעתים לא מכירים את כל הזכויות והתנאים שנלווים אליה. איגדנו את כל המידע הרלוונטי על זכויות עובדים, ביטוח לאומי וכדומה
אם בעבר החשש הגדול של רוב השכירים היה מפני פיטורין, תקופת הקורונה הביאה איתה איום חדש בדמות חופשה ללא תשלום. מצד אחד לא מדובר בעובד מובטל על כל המשתמע מכך, ואילו מצד שני העובד עדיין מוצא את עצמו בבית ונטול משכורת. מהן המשמעויות של חופשה ללא תשלום, כיצד הן משפיעות על זכויות עובדים ומה עושים מול ביטוח לאומי? סיכמנו עבורכם את כל התשובות לשאלות הבוערות ביותר בשוק התעסוקה.
מה המשמעות האמיתית של חופשה ללא תשלום?
מעבר לעובדה שמדובר בחופשה מהסוג שאף עובד לא מצפה לו, לחופשה ללא תשלום יש גם נגזרות נוספות. ראשית, חשוב לדעת שעובד לא חייב לצאת לחל"ת, כאשר החלופה שלו היא להתפטר בעצמו ועדיין להיחשב כאילו פוטר. יש לכך השלכות חשובות בכל הקשור לפיצויי פיטורין, כך שחשוב לקחת זאת בחשבון.
שנית, יש לזכור שחל"ת מוגבל בזמן. אם יצאתם לחל"ת שאינו מוגבל בזמן, ניתן להתייחס אליה כאל פיטורין בכל הקשור לזכויות שלכם ולתשלומים המגיעים לכם. אחרי סיומה של חופשה ללא תשלום העובד רשאי לחזור לעבודה שלו, ולהמשיך לעבוד ולצבור את כל הזכויות הרלוונטיות עבורו. עם זאת, למרות שנהוג להחזיר עובדים לאותם התפקידים, זוהי לא חובה והכול תלוי בהתאם לצורכי העסק.
באילו מקרים מקבלים תשלום בזמן חל"ת?
חלק מהעובדים יקבלו דמי אבטלה שתלויים בוותק שלהם, כך שצריך לבחון את הנושא מול ביטוח לאומי. ככלל, במצב בו עובד נמצא בחל"ת למעלה מ-30 יום, הוא רשאי לקבל דמי אבטלה. לצורך כך, עליו לפנות אל שירות התעסוקה. אפשרות נוספת היא לצאת לחל"ת על חשבון ימי החופשה השנתית, אבל המשמעות היא שבמידה ותרצו לצאת לחופשה בעתיד, לא יהיו ברשותכם ימי החופשה הנחוצים.
אילו תשלומים נמנעים ממני בזמן חופשה ללא תשלום?
עובד שנמצא בחל"ת אינו מקבל הפרשות לפנסיה או לקרן השתלמות מהמעסיק. זאת למעט מקרים מיוחדים או הסכמים פרטניים שמציינים אחרת. במקביל, על פי התקנות של ביטוח לאומי, מעסיק של עובד שנמצא בחל"ת חודש או יותר מכך ואין לו אף הכנסה אחרת, צריך לשלם עבורו דמי ביטוח לאומי וביטוח בריאות למשך תקופה של עד שני חודשים. מי שנמצא בחל"ת יותר מחודשיים, ישלם את דמי ביטוח לאומי בעצמו.
האם המעסיק רשאי להזמין אותי ל"השלמות" במהלך חופשה ללא תשלום?
לא, משום שמדובר למעשה בהפסקת החופשה. במקרה שאתם מעוניינים לבצע את ההשלמה ולהגיע למקום העבודה שלכם באופן חריג, יש לדעת שלא תהיו זכאיים לדמי אבטלה למשך החודש הקלנדרי שבמהלכו ביצעתם את העבודה הזו.